DIRECTinschrijven

Zwangerschaps- klachten

Een zwangerschap gaat gepaard met een grote verandering in je lichaam. Onder invloed van de hormonen past je lichaam zich aan. Hierdoor kan het zijn dat van alles anders voelt in je lichaam. Sommige dingen die je ervaart, zijn gewoon anders dan normaal zonder dat het je eigenlijk stoort; een voorbeeld hiervan is dat je veel beter ruikt.

Maar er zijn ook een heel aantal dingen die je wel als vervelend kunt ervaren - de zogenoemde zwangerschapsklachten. Er zijn een heleboel verschillende klachten die je wel of niet kan ervaren. Ook is er een groot verschil tussen verschillende zwangeren. Het kan dus goed zijn dat je vriendin helemaal geen last heeft van de klachten waar jij wel last van hebt. Ook is er een groot verschil in zwangerschappen, zo kan het zijn dat je in je eerste zwangerschap heel andere klachten hebt dan in je tweede zwangerschap.

Wat we over het algemeen zien is dat de meeste zwangeren zich in het eerste trimester - vanaf het begin tot ongeveer 14 weken - vooral erg moe voelen. Daarnaast is dit ook de periode dat de misselijkheid het meest om de hoek komt kijken. Veel zwangere voelen zich in het tweede trimester, van 14 tot 28 weken, het beste. Dit is de periode dat je energie weer wat terug komt. In deze periode voel je je dus meestal wel goed. Dit maakt ook wel eens onzeker, zeker in de periode dat je het kindje nog niet voelt bewegen. In het laatste trimester na de 28 weken gaat je buik meer in de weg zitten en zijn de hormonen op zijn hoogst aanwezig. Vaak zien we dan ook dat bij de meeste vrouwen de klachten dan weer wat toenemen.

Tips bij kwaaltjes

Social