Kraamzorg
Na de bevalling begint de kraambedperiode. In deze week komt er een kraamverzorgende in huis om voor jullie te zorgen. Het is belangrijk om je
aan te melden bij een kraambureau voordat je 16 weken zwanger bent!
De kraambureau’s waar wij veel en graag mee werken zijn:
Na een thuisbevalling blijft de kraamverzorgende die geassisteerd heeft nog even bij jullie. Later op de dag of de volgende ochtend komt er een andere kraamverzorgende die de rest van de week voor jullie gaat zorgen. Bij een poliklinische bevalling is het afhankelijk van de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven of de kraamverzorgende met jullie mee naar huis gaat, of dat er een andere kraamverzorgster naar jullie huis toekomt. Beval je onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog dan zal de kraamverzorgster komen zodra je naar huis mag (hiervoor moet je wel de kraamzorgorganisatie bellen).
Wij blijven minimaal 1,5 uur na de bevalling bij jullie en gaan pas weg als we ervan overtuigd zijn dat het met moeder en kind goed gaat.
In de eerste periode na de bevalling zullen wij intensief blijven controleren of alles goed gaat met moeder en kind. De kraamverzorgster zal hierbij een grote rol spelen. Zij heeft een controlerende en alarmerende functie. Dit houd in dat zij steeds kijkt of alles normaal verloopt. Zodra zij daar twijfel bij heeft zal zij contact met ons opnemen.
Wij zullen in de eerste dagen elke dag en na de 3e dag om de dag komen ook om te bekijken of alles goed gaat met moeder en kind. Zonodig zullen we tips en adviezen geven. Uiteraard zullen we ook het beleid bepalen (in overleg met jullie en de kraamverzorgende) wanneer er iets niet goed loopt. Wij zullen het kraambed afsluiten een dag nadat de kraamverzorgende weg is bij jullie, mits alles dan goed gaat.
Iedere zwangere met een basisverzekering heeft recht op kraamzorg, het gaat dan om het minimaal aantal uren verdeeld over 8 dagen (dit is momenteel 24 uur). Afhankelijk van een aanvullende verzekering, de gezinssituatie, het soort bevalling en/of eventuele complicaties kunnen uren en dagen worden bij geïndiceerd tot een maximum van 10 dagen van 8 uur. Dit gebeurt altijd in overleg met jullie, de kraamverzorgende en de verloskundige.
De taak van de kraamverzorgende is primair het controleren van en zorgen voor moeder en kind.
Het gaat bij de moeder om het verrichten van controles van:
- Algemeen welzijn
- Temperatuur en pols
- Borsten, stuwing, tepelkloven, geen rode plekken of harde schijven
- Buik, zakt de baarmoeder volgens verwachting
- In de gaten houden van de hoeveelheid bloedverlies
- ‘Onderkantje’ of keizersnedelitteken: ziet de wondgenezing er normaal uit
Bij de baby wordt op de volgende punten gelet:
- Kleur: een baby gaat vaak wat geler zien de eerste dagen
- Gewicht: er wordt iedere dag gewogen
- Voldoende plas- en poepluiers
- Temperatuur
- Voedingen, hoe verlopen deze, zijn er voldoende voedingen per dag
Naast deze controles zal de kraamverzorgende jullie heel veel aanleren over de verzorging van een pasgeboren baby. Aan het eind van deze eerste week zijn jullie dan ook helemaal klaar om dit zelf te gaan doen. Zij zal ook heel wat vragen die jullie hebben kunnen beantwoorden.
Aanvullend op deze zorgtaken en afhankelijk van het aantal kraamzorguren zal de kraamverzorgende ook tijd besteden aan de andere gezinsleden en kleine huishoudelijke werkzaamheden verrichten.