Tips
- Zorg voor een omgeving en steun waar jij je prettig bij voelt.
- Blijf je niet teveel met wat er om je heen gebeurt bemoeien, als je in jezelf keert, het coconnetje, blijft je adrenaline laag en je weeënhormonen kunnen goed hun best doen.
- Probeer een houding te vinden waarin je je het meest prettig voelt. Een goede houding zorgt er niet voor dat de pijn weg is, maar zorgt ervoor datje je beter kan concentreren. Door een houding te blijven zoeken kun je je niet goed afsluiten van je omgeving. Natuurlijk zal af en toe veranderen wel prettig zijn.
- Blijf zo lang mogelijk ontkennen dat je aan het bevallen bent, dan verloopt alles sneller voor je gevoel.
Probeer zo lang het kan je weeën op te vangen door geconcentreerd adem te halen, als je al vanaf 1 cm puft ben je doodop aan het einde.
- Als je merkt dat je het prettig vindt om geluid te maken tijdens de weeën probeer dan een zo laag mogelijk geluid te maken, brommen. Bij hoge geluiden span je je spieren aan.
- Het bad is een prima plaats om je weeën op te vangen, het warme water zorgt voor goede ontspanning tussen de weeën door en verlicht ook de pijn van de weeën. Na zo’n 1,5 uur gaat het effect van de pijnstilling weg, ga dan even een kwartier uit bad. Als je er daarna weer in gaat kun je weer 1,5 uur profijt van het warme water hebben.
- Ook een warme kruik zorgt voor ontspanning, het prettigste zijn dan zachte kruiken zoals een warmwaterzak of een hittepitkussen.
- Voor de mannen: niks aantrekken van de nukken van je vrouw tijdens de bevalling, je taak is nu om voor haar te zorgen. Als ze massage van de rug nodig heeft doe je dat en als je beneden in de bank moet gaan zitten ook! Zorg er voor dat ze regelmatig iets te drinken heeft, wat thee, water of iets fris. Eten heeft ze vaak geen zin meer in, maar vergeet jezelf niet op dit vlak.
- Een volle blaas kan in de weg zitten bij een bevalling, ga daarom regelmatig naar de wc ook als het moeite kost om er te komen. Dit is ook een aandachtspunt voor de partner.
- Zorg er voor dat het comfortabel warm is in huis.
- Wil je poliklinisch bevallen zorg tijdig voor opvang van oudere kinderen en evt huisdieren.