Dat bevallen pijn doet is een feit. Hoeveel pijn het doet en hoe je op de pijn reageert, is per persoon en per situatie anders. Een goede voorbereiding, een prettige omgeving en goede steun kunnen een heleboel schelen. Bij de meeste bevallingen waarbij alles goed verloopt zul je de pijn goed aankunnen.
Een goed beeld over bevallingspijn kun je ook krijgen door het volgende filmpje te bekijken.
Kijk nuToch kan het zijn dat de pijn voor jou te veel of te overweldigend is. Op dat moment kunnen we naar het ziekenhuis gaan voor pijnstilling. De keuze van pijnstilling bepaalt of wij de bevalling verder kunnen begeleiden of dat we de zorg over moeten dragen aan de gynaecoloog. Afhankelijk van het stadium van je bevalling bekijken we samen met jou welke pijnstilling het beste past.
Wanneer je het nodig hebt, kun je dus bijna altijd pijnstilling krijgen. ‘Bijna altijd’ omdat soms de bevalling te snel gaat om de pijnstilling te regelen. En omdat er soms een medische indicatie kan zijn om geen pijnstilling te geven zoals bijvoorbeeld een slechte conditie van je kindje. Maar meestal kun je dus wel pijnstilling krijgen.
We willen je graag informeren over zowel de natuurlijkere vormen van pijnstilling als de medische pijnstilling. Ons advies is om je hier een keer in te verdiepen, omdat elke vorm van pijnstilling ook z’n nadelen heeft. Het is aan jou om te beslissen of de nadelen opwegen tegen het voordeel; de pijnstilling zelf.
Voorlichtingsfilm pijnstilling in AmphiaKeuzehulp en informatie over omgaan met pijnLees over pijnstilling